Elixír mládí má své jméno: Granátové jablko

Granátové jablko není pouze netradičním ovocem s jedinečnou konzistencí a chutí, ale i zdrojem vitamínů a antioxidantů. Granátové jablko zpomaluje proces stárnutí a zbavuje vás zbytečného stresu. Prospívá i vašemu srdci a kladně působí na váš sexuální život. 

Tajemná chuť granátového jablka

Aromatické ovoce se sladkokyselou chutí a jedinečnou strukturou, to vše je charakteristické pro granátové jablko. Připomíná velkou červeně zbarvenou bobuli s opravdu jedinečnou vnitřní stavbou. Pod tlustou a tvrdou slupkou, kterou musíte pro jeho otevření zdolat, se schovává šest až dvanáct pouzder. V těch je někdy uschováno více, než 600 semen, což je nevídaně vysoký počet na jeden ovocný plod. 

Co obsahuje jedno granátové jablíčko?

Jistě jste již někdy omylem ochutnali slupku nebo přepážku v granátovém jablku a jeho hořká až svíravě trpká chuť vás překvapila. Jedlá semínka by měla mít naopak nasládlou chuť. Granátové jablko obsahuje více než 77% vody a jsou v něm zastoupeny i důležité látky, jakými je vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organických kyselin (citrónová) a vitamínů. Pro náš organismus je významný především vitamín B (B1, B2, B3) a vitamin C, v menší míře obsahuje i vitamin A. Kromě toho nepostrádá ani esenciální a neesenciální oleje. 

Vliv červených plodů na naše zdraví

Granátové jablko zpomaluje proces oxidace v našem těle a přirozeně chrání náš organismus před průběhem stárnutí. Celkově příznivě působí na náš kardiovaskulární systém, snižuje možnost onemocnění srdce, zbavuje nás stresu a dokonce má silný vliv na zlepšení sexuálního života. Lékaři nazývají toto ovoce elixírem mládí. 

Mladost radost, jedině s granátovým jablkem

Mnohé výzkumy, které probíhaly v souvislosti s granátovým jablkem, ukázaly, že látky, které získáváme z granátového jablka, mohou zpomalit proces stárnutí DNA. Extrakt z celého plodu, tedy včetně dužiny, slupky a semen, který se zpracuje do formy kapslí, spotřebovávalo denně 60 dobrovolníku po dobu jednoho měsíce. Vědci sledovali aktivitu chemických látek v orgánech lidí pojídajících tabletky s extraktem a porovnávali je s výsledky lidí pojídajících placebo. 

U lidí pojídajících tabletky s extraktem zaznamenali významný pokles stárnutí a poškozování buněk. Pokusem tedy dosvědčily účinky granátového jablka. Přesněji řečeno, jablko zpomaluje proces oxidace a poškozování DNA buněk, které se děje přirozeně průběhem času. Jadérka a listy obsahují fytoestrogeny, které mají příznivý vliv na zdraví a ovlivňují stav cév a naší kůže. Antioxidanty neutralizují škodlivé molekuly kyslíku a volné radikály v našem těle. Zjištěn byl dokonce i pokles stresových vzruchů.

Použití granátového jablka

Kromě pojídání čerstvých jadérek samostatně, se z granátového jablka využívá především lisovaná šťáva, která se stala oblíbenou příměsí do řady koktejlů a džusů, jako třeba v nápoji šerbet, což je nealkoholický orientální nápoj. Známe určitě i grenadinu, sirup, který bývá hlavní přísadou míchaných koktejlů. Semínka se používají do salátů, v teplé formě se přidávají k drůbežímu, grilovanému masu a rybám. V Asii je granátové jablíčko využíváno jako koření, rostliny rostou dokonce i na úpatí Himalájí. 

Granátová jablka nesmrtelnosti přinesl ze zahrady Hesperidek, Héraklés, když zabil hada Ládóna. Možná již staří Řekové tušili příznivé vlivy granátového jablka a jeho jedinečné síly, chránit náš organismus a zbavovat ho škodlivých látek. Dnes už žijeme v takovém komfortu, že si tento plod můžeme běžně zakoupit v supermarketu nebo doplnit náš jídelníček o extrakt ve formě tabletky, která ochrání naše orgány. Zbavte se stresu a řiďte se osvědčeným receptem na mládí spolu s granátovým jablkem.