Bizarní alkoholické nápoje, které byste možná ani nechtěli ochutnat

Alkohol provází lidstvo odjakživa a jelikož ho lze vyrobit téměř z čehokoliv, vznikla po celém světě celá řada bizarních nápojů. Některé z nich jistě stojí za ochutnání, některé zase dokáží odradit. Představíme si proto několik nevšedních alkoholických nápojů, na které ve vitrínách českých supermarketů jen tak nenarazíte.

Víno z myších mláďat

Jaké jsou ty nejnechutnější nápoje, jaké si dovedete představit? Pravděpodobně by mezi ně patřilo víno z myších mláďat. Jedná se o tradiční čínský zdravotní nápoj, který se vaří tak, že se nechají utonout a uvařit maximálně 3 dny stará myší mláďata. Mok s nimi se uzavře a nechá se zhruba rok kvasit. Podle místní čínské tradice se jedná o lék na téměř všechna onemocnění, včetně astmatu a onemocnění jater.

Pizza Beer

Pizza Beer je, jak již název napovídá, pivo vyrobené z pizzy. O jeho vznik se v roce 2006 postarali Tom a Athena Seefurth, když chtěli vytvořit pivo, které dokonale spojí lásku k jejich nejoblíbenějšímu jídlu, pizze. Pivo se vyrábí čistě jen z pizzy, výroba spočívá v rozsekání stovek kilogramů těsta, česneku, oregana, rajčat a bazalky, tím se vytvoří slad pro lektvar. Pizza Beer neobsahuje žádné kousky pizzy, ty jsou pečlivě přefiltrovány, takže se pije jen čistě pivo, které údajně chutná trochu jako polévka.

Hadí víno

Pokud byste chtěli ochutnat hadí víno, museli byste se vydat do jihovýchodní Asie, konkrétně do Vietnamu, odkud pochází. Ačkoliv se hadi běžně jedí, maso jedovatých hadů se nekonzumuje a to kvůli jedu. Hadí jed se ovšem skvěle neutralizuje ethanolem, jeho proteiny se v něm časem rozpustí a následně již není jedovatý. Velcí jedovatí hadi se do alkoholu nakládají nejčastěji s dalšími menšími hady, někdy í s hmyzem, se želvami a s ptáky. Víno se nechá několik měsíců zrát a následně se pije z malých pohárků. Místní věří, že má velmi léčivé vlastnosti a léčí dalekozrakost, vypadávání vlasů a nízkou sexuální výkonnost. Jeho vlastnosti se často přehánějí, aby šlo snadno na odbyt.

Slaninová vodka

Slaninová vodka s názvem BAKON je zajímavý nápad, který napadl trojici přátel ze Seattlu, jež spolu založili společnost Black Rock Spirits. Jedná se o jedinou slaninovou vodku na světě. Má velmi masitou a pikantní chuť čerstvě uvařené slaniny. Nápoj je ideální pro přípravu Bloody Mary.

Likér tří ještěrek

Za naším posledním drinkem vyrazíme opět do Asie, kde je alkohol s mrtvými zvířaty velmi populární. Likér tří ještěrek se už nevyrábí tak hojně, jako dříve. Populární je zejména v čínských a vietnamských vesnicích. Likér se vyrábí tak, že se do nádoby naloží 3 ještěrky, obvykle to jsou 3 gekoni. Vesničané věří, že mají velkou sílu, kterou jim prostřednictvím nápoje předají. Pokaždé se používají přesně tři ještěrky, podle tradice pak dokáží odhánět zlé duchy.